Hoe kies ik de juiste router voor mijn thuisnetwerk

Wij bij e-Domotica en MeerServices krijgen vaak de vraag welke router hij/zij het best kan aanschaffen.
Wij merken hierbij ook dat het vaak niet duidelijk is voor de klant wat het verschil is tussen de router en modem. (of in sommige gevallen een 'router-modem')

Daarom hebben wij hier een guide voor het kiezen van de juiste router, en uitleg over de producten.

---

Verschil router en modem

Er is een verschil tussen een router en een modem en dan zijn er ook nog eens modem-routers. Maar wat is een modem nu eigenlijk? Een modem is een apparaat dat de signalen van het netwerk van je internetprovider via telefoonlijn, coaxkabel of glasvezel geschikt maakt voor je lokale op ethernet gebaseerde thuisnetwerk. Een router is dan weer een apparaat dat twee netwerken met elkaar verbindt en de coördinatie van je lokale thuisnetwerk regelt.

Van je internetprovider krijg je meestal een modem-router, een combinatie van modem en router ineen. Dat is het geval als je een internetverbinding hebt via de telefoonlijn (ADSL of VDSL) of via de coaxkabel. In het geval van glasvezel zijn de modem en de router vaak gescheiden. De glasvezelverbinding is afgewerkt met een NTU (Network Termination Unit): dit is een modem dat de optische signalen omzet in netwerksignalen. De NTU heeft een normale netwerkaansluiting waar je vervolgens een router op aansluit.

Het vervangen van de modem-router van je internetprovider is doorgaans niet aan te raden. Kabelproviders zoals Ziggo staan het gebruik van een andere modem simpelweg niet toe, een eigen modem zal niet werken. Heb je een ADSL- of VDSL-internetverbinding, dan is het doorgaans mogelijk om een eigen modem-router te gebruiken, zoals een AVM Fritz!Box

Internetproviders geven alleen niet altijd de inloggegevens voor het telefoniegedeelte vrij, waardoor je met een eigen modem-router niet kunt bellen. Een los modem kopen is dan ook niet erg gebruikelijk en in de praktijk zul je eerder een router kopen die je achter de modem-router van je internetprovider hangt. Dat zou kunnen veranderen, want de overheid is bezig met het uitwerken van wetgeving voor vrije apparatuurkeuze.

 

 

Waarvoor kun je een router gebruiken?

Een router gebruik je uiteraard voor de coördinatie van je netwerk en het verzorgen van je draadloze netwerk. Je kunt een eigen snelle router achter de (modem)router van je internetprovider hangen en vervolgens al je apparatuur op je eigen router aansluiten. Hiervoor sluit je een netwerkkabel aan op een LAN-poort van de router van je internetprovider en de WAN-poort van je eigen router. Maar je kunt een router ook alleen gebruiken om je draadloze netwerk uit te breiden: je gebruikt dan een router achter router.

Voor een goede werking moet je de tweede router wel instellen als accesspoint, bijvoorbeeld door de functionaliteit die het netwerk coördineert, zoals de DHCP-server, uit te schakelen. Doorgaans sluit je dan een kabel aan op een LAN-poort van de router van je internetprovider en een LAN-poort van je eigen router. Nu zul je misschien denken: wat is een accesspoint en wat is het verschil met een router? Een accesspoint is een apparaat dat het draadloze netwerk uitzendt, maar niet zelfstandig kan werken.

Een accesspoint heeft een router nodig die de coördinatie van het netwerk regelt. In een netwerk kan maar één router tegelijkertijd actief zijn, vandaar dat je een tweede router zo moet instellen dat hij enkel als accesspoint werkt. Je kunt uiteraard ook losse accesspoints kopen.

 

 

Waar moet je op letten als je een router koopt?

Er zijn verschillende soorten routers te koop. Doorgaans bedoelen we als consument met een router een draadloze router, oftewel een router met ingebouwd wifi-accesspoint. De meeste routers die je kunt kopen zijn van dit type. Je kunt ook een router zonder wifi kopen. Je hebt dan een los wifi-accesspoint nodig voor je draadloze netwerk. Pas wel op, want routers zonder wifi, zoals de Ubiquiti EdgeRouter X of MikroTik hEX lite, zijn niet direct bedoeld voor de doorsneeconsument, maar voor geavanceerdere of zakelijke gebruikers. 

Soms is een router een speciale glasvezel router voorzien van een glasvezelaansluiting. Vaak heb je echter geen speciale glasvezelrouter nodig omdat er een NTU met een normale netwerkaansluiting geplaatst is. Je kunt dan iedere normale router gebruiken.

 

 

Welke eigenschappen heeft een router?

Een draadloze router gebruik je voor zowel je bedrade als draadloze netwerk. Voor het bedrade gedeelte is het belangrijk dat de router gigabit netwerkaansluitingen met een snelheid van 1 Gbit/s of 1000 Mbit/s heeft. De meeste routers hebben één WAN-poort voor de verbinding met internet en vier LAN-poorten om netwerkapparaten te verbinden.

Belangrijk is dat je ook let op de specificaties van het draadloze gedeelte. Er zijn verschillende wifi-standaarden, let er op dat je router ac ondersteunt. Ac wordt sinds kort ook wel Wifi 5 genoemd. De opvolger is ax of Wifi 6, waarvan de eerste producten op de markt verschijnen. Die zijn echter nog duur en er zijn nog geen ax-clients. Dergelijke routers zijn onderverdeeld in verschillende snelheidsklasses zoals AC1200, AC1900 en AC5300.

Routerfabrikanten beloven vaak dat hun snelste en duurste routers een groot bereik hebben. Dergelijke routers zien er met hun vele antennes indrukwekkend uit en de wifi-klasse van bijvoorbeeld AC-5300 klinkt al even indrukwekkend. Verwacht qua dekking echter niet teveel van een wifi router met groot bereik. Hoeveel antennes een router ook heeft, de radiosignalen blijven hetzelfde en worden gedempt door bijvoorbeeld muren en vloeren.

Dergelijke routers zijn eigenlijk bedoeld om heel veel draadloze apparaten dicht bij de router te gebruiken, maar als doorsnee consument zul je geen vijftien apparaten in één kamer hebben. Het is daarom verstandiger om minder geld in de router zelf te stoppen en een extra wifi punt aan te schaffen. Kies bijvoorbeeld voor een AC1900 router en voeg indien mogelijk op de andere verdieping in je huis een AC1200 accesspoint toe.

Kun je thuis geen kabels trekken, dan is een wifi mesh systeem, mesh router of multiroom wifi een goede oplossing. Naast een draadloze router krijg je dan wifi-accesspoints die draadloos worden aangesloten.

 

Klik HIER voor de routers die wij aan te bieden hebben.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »