Wat is een Powerline?

  • Geplaatst op
  • Door Rick Ottenhof
  • 0
Wat is een Powerline?

De meeste mensen met Wi-Fi-apparaten hebben een voorkeur voor een Wi-Fi-verbinding, maar deze is niet altijd optimaal. Aangezien Wi-Fi-signalen zwakker worden naarmate u zich verder van de router bevindt, kunnen de indeling van uw huis en de gebruikte bouwmaterialen voor problemen zorgen waardoor de verbinding verbroken wordt. Als u genoeg heeft van uw doorgaans on betrouwbare signaal, dan kunnen Powerline-adapters uitkomst bieden.

Wat is Powerline?

Uw woning is voorzien van elektriciteitsleidingen, maar deze kunnen veel meer dan alleen ervoor zorgen dat uw lichten blijven branden. Een alternatief voor het trekken van Ethernet-kabels door uw muren, is het gebruik van Powerline-adapters. Deze maken gebruik van de elektriciteitskabels in uw woning voor het overbrengen van netwerksignalen tussen kamers die anders buiten bereik zouden liggen. U heeft alleen een vrij stopcontact nodig.

Powerline-adapters ondersteunen een aantal frequenties, maar zullen geen invloed hebben op uw elektriciteitsnetwerk en de stroomtoevoer naar uw apparatuur. Bij Powerline-verbindingen is er bovendien minder sprake van gegevensverlies en profiteert u van hogere snelheden dan bij standaard Wi-Fi, ongeacht hoe groot de afstand is tussen uw computer en uw router of hoeveel belemmeringen in de vorm van muren of apparaten er zich tussen de twee bevinden.

Hoe werkt Powerline?

 

Voor een Powerline-verbinding heeft u een router, Ethernet-kabels en ten minste twee Powerline-adapters nodig: één voor de router en één voor elk apparaat dat u wilt verbinden. Sluit de eerste adapter aan op een stopcontact in de buurt van de router en sluit de router erop aan met behulp van een Ethernet-kabel. Gebruik vervolgens in een andere ruimte een andere Ethernet-kabel om de andere Powerline-adapter aan te sluiten op uw mediaspeler, computer of een ander Wi-Fi-apparaat. Zodra u de tweede adapter op een stopcontact aansluit, zullen de twee adapters via de elektriciteitskabels die van de ene naar de andere ruimte lopen, netwerksignalen naar elkaar versturen, waardoor er een internetverbinding tot stand wordt gebracht op een plek waar de router anders geen bereik zou hebben.

Voor wie is Powerline bedoeld?

Powerline-adapters zijn geschikt voor iedereen die zijn netwerkdekking wilt uitbreiden. Ze bieden tevens de snelst mogelijke verbinding, bijvoorbeeld voor gameconsoles of streaming-mediaspelers, en bieden aansluitmogelijkheid voor oudere apparaten waarin Wi-Fi-connectiviteit niet is ingebouwd. Ze zijn bijzonder effectief in grotere ruimtes of oude gebouwen met dikke of betonnen muren of metalen objecten en andere dingen die een belemmering vormen voor het Wi-Fi-signaal. In Europa zijn er veel gebouwen die meer dan honderd jaar oud zijn en gemaakt zijn van materialen die het signaal belemmeren en daarom is Powerline hier een veelgebruikte oplossing. Powerline is echter geen goede oplossing voor woningen met slechte bekabeling of een tekort aan stopcontacten.

Voordelen van een Powerline-verbinding

Het grootste voordeel van Powerline is het gebruiksgemak aangezien u geen kabels hoeft te trekken omdat u gebruik maakt van de elektriciteitskabels in uw woning voor een Plug-and-Play-netwerk dat binnen enkele minuten is opgezet. Een bijkomend voordeel is het bereik: uw netwerk strekt zich uit tot in alle hoeken van uw woning, dus ook tot de plekken die de signalen van een standaard router niet zouden bereiken. Het is bovendien een veiligere verbinding omdat de signalen via het koperdraad in uw woning gaan, wat niet gehackt kan worden.

Powerline als aanvullende oplossing

Powerline is niet alleen bedoeld voor woningen met een slechte Wi-Fi-dekking. Omdat het een brug vormt tussen uw router en Wi-Fi-apparaten kan een Powerline-systeem onderdeel uitmaken van een netwerk, ook als er al een Wi-Fi-hub wordt gebruikt. Powerline ondersteunt constante snelheden, vergroot het bereik van de verstuurde gegevens tot in de verste hoeken van uw woning en kan worden gebruikt met een range-extender voor een nog beter signaal binnen een verder goed werkend netwerk. Sommige modellen zijn voorzien van meerdere Ethernet-poorten waardoor ze ideaal zijn voor het aansluiten van meerdere apparaten in dezelfde ruimte.

Tips bij Powerline

  • Kies een adapter met de hoogste gegevensoverdracht snelheden die u zich kunt veroorloven, zeker als u hem voor streamen of gamen wilt gebruiken. Hoe hoger het aantal megabits per seconde (Mbps) des te hoger de snelheid waarvan u profiteert. De ideale keus zijn de modellen die 500 tot 600 Mbps ondersteunen.
  • De meeste Powerline-adapters werken niet als ze op een verlengsnoer of spanningsbeveiliger worden aangesloten. Voor de beste prestaties sluit u de adapter rechtstreeks aan op een wandstopcontact.
  • Een basismodel is mogelijk wat groter en kan andere stopcontacten blokkeren als hij is aangesloten. Zoek daarom een model met een geïntegreerd stopcontact, zodat u ook nog een ander elektrisch apparaat kunt aansluiten.
  • Als de stopcontacten laag bij de vloer zitten, koop dan een adapter waarbij de Ethernet-poorten aan de bovenkant zitten, zodat u kabel makkelijker aan kunt sluiten en los kunt maken.
  • Haal laders voor mobiele apparaten uit het stopcontact bij zware downloads of streams via het netwerk. Laders kunnen namelijk voor storing op uw elektriciteitskabels zorgen.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »