Review Sonos One

  • Geplaatst op
  • Door Rick Ottenhof
  • 0
Review Sonos One

Je moet twee keer kijken voor je realiseert dat de ONE een nieuwe Sonos-speaker is. En toch is het een gloednieuwe, revolutionaire multiroom speaker, want de eerste die je met de stem kunt besturen.

Nee, de Sonos ONE is niet zomaar een nieuw jasje voor de populaire PLAY:1-speaker. Ondanks de gelijkenissen is toch een andere speaker. Maar het draait deze keer eigenlijk niet rond nieuwe audiotechnologie, maar wel om de aanwezigheid van een microfoon en de ondersteuning voor stembesturing. Voorlopig enkel via Alexa van Amazon, google assistant is op komst. In elk geval opent de microfoon in de ONE de deur naar muziek kiezen en bedienen met stemcommando’s.

Maar dat is niet alles: via de ONE kun je alle mogelijke smart home-toepassingen die compatibel zijn met Alexa bedienen. Denk dan aan Hue-lampen of je slimme thermostaat.

 

En de Play:1 dan?

De Sonos ONE is overduidelijk de opvolger van de PLAY:1. Dat zie je meteen, want het design is heel gelijkend. Al zijn er op detailniveau hier en daar wel wat verschillen. De bovenkant van de ONE is helemaal vlak en de aparte knoppen zijn vervangen door aanraakgevoelige toetsen. De nieuwe Sonos-speaker verliest ook de schroefdraad achteraan die wel handig was voor muur- en plafondbevestiging. Ophangen is niet uitgesloten, maar je zal dat wel moeten doen met nieuwe accessoires die specifiek voor de ONE zijn ontworpen. Kijk daarvoor bijvoorbeeld bij Flexson of Sanus.

 

Ook goed om weten: je kunt geen stereopaar vormen bestaande uit een ONE en een PLAY:1, enkel van twee gelijke modellen. We snappen waarom – de klankverschillen zou je kunnen merken – maar het steekt toch een stok in de wielen van mensen die dachten met een enkele ONE-aankoop een stereopaar te maken met een PLAY:1 die ze al in hun bezit hadden.

Puur visueel is de ONE toch wel de mooiere van de twee. Of je nu voor de zwarte of de witte versie gaat, de speaker is volledig in één kleur uitgevoerd. Het doet wat denken aan de afwerking van de speciale Tone-editie van de PLAY:1 die Sonos in beperkte oplage uitgebracht in 2015. Qua afwerking en bouwkwaliteit is dit echt wel een topproduct.

 

Eenvoudige installatie

Eén ding moet je Sonos geven: het merk heeft pionierswerk verricht op het gebied van gebruiksvriendelijkheid. De ONE installeren is kinderspel, of je nu een Sonos-speaker voor het eerst in huis haalt of als je het apparaat toevoegt aan een bestaand Sonos-systeem. De app (iOS en Android) maakt het via een helder stappenplan in het Nederlands heel eenvoudig om de speaker werkend te krijgen, zodat je na enkele minuten al naar muziek zal luisteren. Muziekbronnen toevoegen is even eenvoudig.

 

Sonos is de absolute koning qua ondersteuning van streamingdiensten. Nagenoeg alle diensten zijn bruikbaar, van grote namen zoals Spotify, Play Music en Deezer. Sonos is ook de enige externe partij die Apple Music rechtstreeks kan afspelen, toch wel een mooie troef voor liefhebbers van iPhones en iPads.

Het afspelen van eigen muziekbestanden is uiteraard mogelijk, vanaf je mobiel toestel, een gedeelde schijf op een NAS of vanaf een Plex-share. Via TuneIn luister je naar radiostations van overal ter wereld; daarnaast kun je ook specifieke radiodiensten toevoegen.

 

Tijdens de installatie van de ONE krijg je ook de vraag of een koppeling te maken met Alexa. Tip: zorg dat je Alexa al vooraf hebt ingesteld.

 

Prima app

De focus ligt in deze review op de spraakmogelijkheden die eigen zijn aan de ONE ten opzichte van andere draadloze speakers, incluis de andere Sonos-toestellen. Het gaat wat minder om de streaming- en multiroom mogelijkheden van het Sonos-systeem. Kort samengevat: er zijn maar weinig systemen die het zo gemakkelijk maken om muziek overal in het huis te spelen. Zowel qua ondersteuning voor diensten als het gemak waarmee je speakers koppelt en bedient is Sonos een leider.

 

Stevige klank

De PLAY:1 hebben we altijd een verbazingwekkende speaker gevonden. Groot is het niet en toch vul je er gemakkelijk een kamer mee, onder meer omdat de kleine speaker een verrassend grote portie bas opdient. Tegelijkertijd is het middengebied relatief gezien goed vertegenwoordigd, met een vrij harde roll-off in het hoog. Het is best goed gedaan van de Sonos-ingenieurs, want eigenlijk klinkt deze kleine speaker voor zijn prijs helemaal niet slecht.

In de meeste gevallen klinkt de ONE beter na de Trueplay-kalibratie. Zeker doen dus, je komt gewoon een minuut of twee over als een gek die in de kamer met een iPad of iPhone staat te zwaaien. Twee Sonos ONE’s zijn een klasse voorbeeld van hoe 1+1 = 3. De ervaring zelfs in een kleine kamer is véél beter. Niet verrassend, want je maakt de stap van mono naar stereo. Je zou gek zijn om dat niet te doen. In een grotere kamer kun je een mooi 2.1-systeem bouwen door een Sonos Sub toe te voegen.

 

Sonos ONE: Conclusie

De ONE is puur als speaker gezien best goed. Het is vooral helemaal hassle-free in het gebruik, waardoor echt iedereen in huis het kan gebruiken. Om een bekende uitspraak uit de fotografie te parafraseren: de beste speaker is de speaker die je echt gebruikt.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »